Bygdebolagen är landsbygdens BIDs

Business Improvement Districts (BIDs) är en modell som främst används för att utveckla stadsdelar och områden i stora städer. I Storbritannien har BID-arbetet tydliga mål:

  • främja samarbete mellan näringsliv, fastighetsbolag och offentliga verksamheter.
  • Investera i offentliga miljöer för att förbättra levnadsförhållandena.
  • skapa och upprätthålla hållbara gemenskaper där både invånare och näringsliv kan påverka den urbana miljön för att förbättra livskvaliteten.

Bygdebolag är initiativ som liknar Business Improvement Districts (BIDs), med den skillnaden att bygdebolagen verkar på landsbygden i Sverige. Dessa bolag, som agerar i gränslandet mellan ideella, offentliga och privata sektorer, är avgörande för att bevara livskraftiga landsbygdssamhällen. Genom att ta initiativ till olika projekt och samarbeten bidrar bygdebolagen till en mer attraktiv och levande landsbygd där invånarna kan påverka sin livsmiljö och där det finns möjligheter till både social och ekonomisk utveckling. På så sätt fyller bygdebolagen en viktig funktion för att bevara och stärka landsbygdens vitalitet och mångfald.

Bygdebolag tar på sig ansvar och utför uppgifter som ibland skulle kunna anses vara andra samhällsaktörers domän. Detta visar på den flexibilitet och kreativitet som krävs för att stötta och utveckla alla typer av samhällen, oavsett om de är stora städer eller små byar.
Läs mer » » »