Stureplansgruppen öppnar café, restaurang och sommarklubb i Gamla riksarkivet

riksarkivet2

Gamla riksarkivetRiddarholmen – den vackra institutionsbyggnaden från 1800-talet – har funnit sin restauratör. Idag skrivs ett tioårigt kontrakt mellan Statens fastighetsverk (SFV) och Stureplansgruppen, en av Sveriges största nöjeskoncerner. Stureplansgruppen, som har stora planer för Gamla riksarkivet, ska ta avstamp i den unika atmosfären då de bygger upp sin restaurang-, café- och klubbverksamhet. Våren 2014 väntas de första gästerna hälsas välkomna.

Mellan 2009-2011 genomförde Statens fastighetsverk en renovering av Gamla riksarkivet. Den unika byggnaden, centralt belägen i Stockholm, fick under den omsorgsfulla renoveringen behålla sin karaktär men är tekniskt helt modern. I början av 2013 flyttade film- och produktionsbolaget Eyeworks in i större delen av byggnaden men fortfarande återstod för SFV att hitta rätt restauratör, ett sökande som nu är över. I dag skrivs ett tioårskontrakt mellan Statens fastighetsverk och den erfarna nöjeskoncernen Stureplansgruppen.

– Gamla riksarkivet är en unik byggnad som förtjänar att vara tillgänglig för alla. Många beskriver att det är ett magiskt hus. Att nu, via Stureplansgruppen, kunna erbjuda café, restaurang, sommarklubb och eventmöjligheter för stockholmare och besökare känns jättebra. Stureplansgruppen är erfarna inom sin bransch och deras planer för Riddarholmen matchar vår vision om en mer levande och välkomnande holme. Vi hälsar dem varmt välkomna som hyresgäster, säger Johan Zetterberg, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Stureplansgruppen kommer att hyra 1 500 kvadratmeter för sin café- och restaurangverksamhet. I denna yta ingår även biografen på plan två för konferens- och event. I anslutning till byggnaden kommer man även att hyra ytterligare 500 kvadratmeter innegård ämnad för konsert-, bar- och klubbverksamhet.

Tradition i utveckling. Vi har många kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i vårt land. De är en del av vår gemensamma historia och framtid. Statens fastighetsverk förvaltar Sveriges nationalbyggnader och fria marker; slott och kungsgårdar, teatrar, museer, ambassader och en sjundedel av landets yta bestående av skog och mark. www.sfv.se