Bryt segregationen i Göteborg – utveckla Lundbybadet till stans nya centralbad och bevara Valhallabadet



Valhallabadet kan revitaliseras och återuppstå som en vacker anläggning för vardagsmotion i centrala Göteborg.

Göteborgs stad behöver förstärka arbetet med att bryta segregationen och bygga en sammanhållen älvstad genom att sprida ut de offentliga satsningarna över hela staden. Våra offentliga satsningar kan inte enbart byggas utmed Västlänkens dragning. Lundby är stadens snabbast växande stadsdel med Nordens högsta hus under uppförande och Hisingen har lika många boende som Uppsala. Tiden är därför mogen för utvidgade offentliga satsningar på Hisingen och området runt Lundbybadet.

Simning är en fantastisk sport med lite skador som också är relativt billig att utföra, det krävs bara en baddräkt eller par badbyxor för att ta det första simtaget. Tyvärr finns det en mycket stor brist på simhallar och simtider för de utövande i simklubbarna. Valhallabadet borde därför restaureras och Lundbybadet borde utvecklas till Göteborgs nya centralbad.

Bygg blandstad på riktigt
Det omtyckta och välbesökta Valhallabadet i centrala Göteborg hotas av rivning. Göteborgs beslutfattare och näringsliv borde börja bygga blandstad på riktigt. Att bevara Valhallabadet skulle vara ett steg i rätt riktning i arbetet med att förverkliga blandstadsambitionerna. Centrala Göteborg saknar även lokala idrottsanläggningar för vardagsmotionen/vardagsidrotten. Valhallabadet är därför viktig att bevara utifrån ett socialt perspektiv.

Valhallabadets ursprungliga simhall från 1956. Foto: Sanja Peter, Göteborgs stadsmuseum.

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg
Valhallabadet finns även upptaget i Göteborgs stads bevarandeprogram ”Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg: Ett program för bevarande, del I” och utgör därmed en viktig del av stadens kulturhistoriska bebyggelse.

Ta ansvar för klimathotet och minska klimatavtrycket
Coronapandemin innebär förhoppningsvis, att vi tar med oss nya insikter om klimathotet. Framtiden handlar därför om att laga, återbruka och återvinna det befintliga i mycket större omfattning. Göteborg stad står inför ett vägval. Det är dags att börja bygga blandstad på riktigt, bevara kulturhistoriskt värdefull bebyggelse utifrån bevarandeprogrammets ambitioner och att börja ta ansvar för klimathotet genom och stoppa rivningar av befintliga byggnader. Ambitionerna i Agenda 2030 och i Parisavtalet är högt ställda och det gäller nu för Göteborgs stad att ansvar gentemot sin omvärld och visa vad man gör i praktiken för att minska klimatavtrycket!

Torbjörn Lindstedt, platsutveckling.se


Om kulturmiljövårdens arbete i Minneapolis-Saint Paul, USA.